Domácí vaření je opět v kurzu a amatérské kulinářství je koníčkem mnoha z nás. Kromě potěšení způsobuje však tento koníček i mnohé problémy – tím hlavním je asi spousta nádobí, které pak musíme náročně mýt. A když se při vaření stane nehoda a my připálíme pánev nebo hrnec, vypadá to jako smrtící katastrofa. Nemusíte však mít obavy; i ta nejsilnější vrstva špíny se dá vyčistit. Jak na to? Zde je několik užitečných tipů!
Zázračná voda
Zásadou první pomoci u připálených hrnců je asi: odmočovat, odmočovat, odmočovat. Zní to jako zastaralá rada, ale je překvapivě účinná: voda dokáže i v silně poničeném hrnci zázraky, a proto bychom se na ni měli obrátit dříve, než vyzkoušíme cokoli jiného. Pokud však voda nepomůže, je čas na jiné metody, ať už se spoléháme na babské postupy nebo čističe z obchodů.
Zázračné čištění
Většina dnešních kuchařů a kuchařek se asi při čištění připálenin obrátí na chemické přípravky z obchodů, které však nezaručí vždy spolehlivý výsledek a navíc nejsou příliš šetrné k životnímu prostředí. Tak proč nevyzkoušet nějaké ověřené rodinné postupy, kdoví, třeba právě ony udělají zázrak?
Jedním z prvních tipů ohledně čištění připálenin je nechat v hrnci vyvařit trochu vody se solí nebo práškem do pečiva; po chvíli je možné připáleninu snadno sloupnout a hrnec vypadá jako nový! Pokud sůl nepomůže, nalijeme do hrnce vodu smíchanou s trochou louhu a necháme působit do druhého dne, nebo můžeme zkusit v hrnci povařit roztok vody a univerzálního čističe octa. Na hodně silné spáleniny nasypte do hrnce trochu prášku na praní a povařte ve vodě – tato směs je překvapivě účinná, akorát musíte dávat pozor na hustou pěnu, která z hrnce za pár minut stoupne.
Metod na čištění připáleného hrnce je opravdu spoustu a většinu z nich zvládnete i ve spoře vybavené domácnosti. Pusťte se s klidem znovu do vaření, připáleniny už nikdy nebudou problém!