Sezóna grilovacích akcí a zahradních barbecue je už asi pro rok 2014 definitivně za námi, nicméně nikde není psáno, že si stále nemůžeme dopřát dobrý steak s dobrou přílohou. Nebo se připravit pomalinku na nadcházející sezonu že? My se dnes podíváme především na onu přílohu, neboť naším tématem bude recept na Ajvar po česku. Doufáme, se Vám již zbíhají sliny!
Co je to Ajvar?
Ajvar je typická zeleninová pikantní příloha, která se používá zejména k masu. Dobře se ale maže i na chleba, nebo se míchá do salátů. Své uplatnění našel zejména na venkově, kde je oblíbenou přílohou ke zmíněnému chlebu, toustům a masu. Jednoduchost a nenáročnost na suroviny je také velkým plus a mimo jiné důvodem, proč si ho oblíbili už naše babičky. No a jak se dělá česká verze tohoto velice oblíbeného balkánského pokrmu?
Recept na výrobu Ajvaru
Začneme surovinami – na jednu dávku si připravte:
- Rajčata – 1 Kg
- Papriky – 1 Kg
- Cibule – 0,5 Kg
- Česnek – 5 paliček
- Feferonky – 4-5 ks
Všechny tyto zmíněné suroviny dobře oloupeme a pomeleme buď v masovém strojku (je možno použít i jiný přístroj podobného typu). K této směsi následně přidáme:
- 100 g soli
- 200 g cukru
- lžičku pepře
- 200ml oleje
Následně vaříme celou směs asi 45 minut, nakonec přidáme asi 100ml octu, vaříme dalších 5-10 minut a odstavíme. Horký (nikoliv vařící) ajvar nalijeme do sklenic a pevně uzavřeme. Sklenice na závěr obrátíme dnem vzhůru asi na 10 minut a ajvar po česku je na světě.
V čem je česká verze jiná?
Pokud se ptáte, v čem je ajvar po česku jiný, jedná se zejména o užití pepře (v českém je, v klasickém není) a plnotučné hořčice (v českém není, v klasickém je). Jinak jsou suroviny prakticky stejné, sem-tam se mění poměry. Důležitý je ale i rozdíl ve výrobním procesu – klasický ajvar se totiž vyloženě zavařuje a je nutná jeho sterilace, přibližně 20 minut na 90°C. Samozřejmě je jasné, že takto zavařený ajvar vydrží i podstatně déle, než ajvar po česku.
Vy ale máte před sebou větší oslavu narozenin, kde Váš domací Ajvar půjde opravdu na dračku! Takže nepotřebujete, aby vydržel déle 🙂