Řízky! Pro někoho to nejchutnější jídlo – maso kuřecí, vepřové nebo telecí a k řízkům výborný salátek. Není snad někdo kdo by to neznal. Znáte ale řízky z černého bezu? Cože řízek bez masa? To přece není řízek! Blbost! Věřte nebo ne, blbost to opravdu není. Tento recept znali už naše babičky a kulinářský experimentátor Láďa Hruška ho opět oprášil!
Co je potřeba?
- 8 květů černého bezu s větvičkou
- hrnek mléka (popř. piva)
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- lžíce medu
- hladká mouka
- špetka soli
Nejdříve doporučujeme květu bezu pěkně opláchnout pod studenou vodou. Vememe si talíř na polévku a nalijeme do něj mléko, přidáme 2 žloutky, olej, med a vše pěkne promícháme. Celou směs zasypeme moukou. Nakonec přidáme kypřící prášek a podle chuti dosolíme. Z bílků, které nám zůstali po oddělení vyšleháme sníh a přidáme je pěkně do těsta. Nakonec vše promícháme.
Stonky bezu jeden po druhém vždy vezmeme a namočíme do těsta. Vše pak položíme na plech a dáme ho do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme zhruba 30 minut. Po upečení obalíme řízky ve skořicovém cukru nebo ve Vašem oblíbeném koření. Záleží podle chuti.
Sám velký mistr Vám ukáže jak na to
Tak co chutnalo Vám? Vyzkoušeli jste už čarodějné brambory? My ano a byli naprosto fantastické!