Milujete kutilství? Preferujete domácí recepty před kupovaným řešením? Pokud jste si na předchozí otázky odpověděli ano, tak dnešní článek je přesně pro Vás! Zaměříme se na zdravou a především chutnou tvorbu sirupu. Jak si vlastně udělat takový bezový sirup co nejchutněji?
Černý bez – Sambucus nigra L.
Přijde nám rozumné Vás nejdříve se samotnou rostlinou seznámit, protože dělat sirup z něčeho, o čem nevíte absolutně nic, by nedávalo smysl. Černý bez je rostlina, která se využívá především v léčitelství, při tvorbě vín, čajů a likérů.
Na první pohled ho určitě poznáte, jelikož se jedná o listnatý keř, který roste volně v přírodě. Má bílý květ a černé plody zvané bezinky. Plody je třeba nejprve tepelně opracovat, abyste se vyhnuli nepříjemným projímacích účinků. Chuť bezinek je jemná a sladká.
Jak udělat bezový sirup?
V přípravě se určitě nesetkáte s něčím složitým. Vybrali jsme pro Vás osvědčený a snadný recept.
K přípravě sirupu budete potřebovat tyto ingredience:
- 30 velkých květů bezu (sbírejte je, když jsou ještě plné pylu, ne po dešti)
- 2 dobře omyté citrony i s kůrou, ideálně bio
- 70 g kyseliny citronové
- 2 kg cukru krystalu
- 2 l převařené vychladlé vody
- pokud chcete zajímavější chuť, můžete přidat i čerstvou mátu nebo meduňku
Postup přípravy:
- Nejdříve si převaříte vodu (klidně i v rychlovarné konvici) a necháte ji úplně vychladnout.
- Celé květy vložíte do velkého hrnce nebo pětilitrové sklenice. Zalijete vodou a přidáte kyselinu citronovou a na kolečka pokrájené citrony. Zakryjete poklicí nebo talířkem a necháte při běžné pokojové teplotě 24 hodin stát.
- Po uplynutí uvedené doby výluh scedíte přes jemné sítko a květy i citron vyhodíte. Po částech vmícháváte cukr tak, až se úplně rozpustí. Bude to nějakou dobu trvat a je potřeba míchat – zvlášť ke konci, kdy už je roztok dost nasycený.
- Sirup plníte do plastových lahví, případně do skleněných se šroubovacím víčkem a skladujte ho v lednici. Řeďte podle chuti, můžete dát do běžné sklenice asi 1 cm sirupu a dolévát vodou. Zajímavou chuť získáte, když sirup zalijete perlivou vodou.
Doufáme, že se Vám dnešní recept líbil a budeme se těšit zase u dalšího 🙂