Co je to Quinoa a jak jí připravit?

Napsal | 15.6.2016

Zkoušíte rádi nové věci i co se týče jídel? Zkoušeli jste třeba někdy Quinoau? Tato surovina nebývá zrovna moc známá, možná jen pro ty, kteří si zakládají na zdravé stravě nebo ji mají jednoduše rádi. My jsme se však rozhodli Vám o této surovině něco říci a poradit, jak si z ní udělat výborné pokrmy.

Co je to Quinoa?

Ten, kdo o této surovině opravdu nic neví, tak ji najdete v regálu mezi kuskusem, jáhlami a rýži. Vzhledově se nejvíce blíží právě kuskusu s jedním malým rozdílem, že se jedná o menší semínka. Jinak se jí také říká Merlík čilský. Používá se většinou jako příloha k jídlu, nebo se přidává do polévek, ale i lze ho jíst i samotný nasladko.

Quinoa v misce - zdravá potravina

Quinoa v misce – zdravá potravina

Máme také velmi dobrou zprávu pro alergiky, tato surovina neobsahuje lepek. Je navíc plná vitamínů a proteinů. Většinou je tato dobrota hojně využívána vegetariány.

Jak Quinoau připravit?

Na první pohled sice nevypadá moc chutně, ale pokud si ji dobře připravíte, tak věřte, že se brzo stane Vašim nejoblíbenějším pokrmem. Rozhodli jsme se Vám ukázat pár receptů, jak si Quinou připravit tak, aby chutnala co nejlépe. Příprava je velmi snadná.

Zapečený čokoládový dortík s Quinoou

K přípravě pokrmu budete potřebovat:

400 g vařené quinoy BIOHARMONIE, 100 g jahelné mouky, 20 g bio kakaa, 100 ml sójového krému ISOLA BIO, 2 vejce, 1/3 lžičky jedlé sody, Špetka soli, 4 lžíce agávového sirupu BIOLINIE, plátky mandlí nebo kokosu na ozdobu a 2 zapékací misky.

Postup:

Rozmixujte všechny ingredience dohladka, tak aby směs byla nadýchaná a hustá. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Těsto rozdělte do dvou zapékacích misek, ozdobte mandlemi nebo plátky kokosu a pečte asi 30 minut.

Quinoa s letní zeleninou

K přípravě pokrmu budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku quinoi
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 3 mrkve
  • 1 menší cuketa
  • 3 lžíce oleje
  • 100 – 200g čerstvého sýra

Postup:

Quinou nasypte do síta a několikrát propláchněte horkou vodou. Nechte okapat a vložte do hrnce, zalijte vývarem a vařte cca 20 minut do změknutí. Na závěr přimíchejte rajský protlak a odstavte.

Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky a vložte je do hrnce s rozehřátým olejem. Přikryjte poklicí a za občasného míchání restujte 8 – 10 minut až je zelenina měkká. Smíchejte uvařenou quinou se zeleninou a do ještě teplé směsi přimíchejte na kostičky nakrájený sýr. Jednotlivé porce ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Vyzkoušejte recepty s Quinoi

Doufáme, že se Vám dnešní článek líbil a snad některý z uvedených receptů vyzkoušíte! Dejte nám určitě vědět do komentářů!