Jistě každého z nás někdy popadli nějaké labužnické choutky a měli jsme potřebu ochutnat něco zvláštního. Tak proč ne třeba lanýžové kuličky? Právě v tomto článku se podíváme na recept, díky kterému si můžete rychle a jednoduše vytvořit doma lanýžové kuličky a pochutnat si, jako nikdy předtím.Je to pravdu snadné a zvládne to opravdu každý! Pojďme se tedy podívat na to, co to lanýže vůbec jsou.
Lanýže – pochoutka (skoro) pro každého
Lanýže jsou skvělá pochoutka z mléčného a kakaového zázraku – čokolády. Konzumovány jsou již několik dekád a jsou tedy vskutku tradiční pochutinou, která potěší chuťové pohárky všech, kromě diabetiků. Jak si je tedy vytvořit v pohodlí domova?
Jak na to?
Nejdříve si řekneme, co k jejich výrobě budeme potřebovat:
- 70 g smetany určené ke šlehání
- 60 g cukru, nejlépe krupicového
- 100 g másla
- 3 lžíce likéru
- 200 g kvalitní čokolády s obsahem kakaa minimálně 80%, ale spíše vyšším
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce mletých mandlí nebo kokosu, ve kterém můžeme kuličky obalit
Do hrnce nebo kastrolu dáme požadované množství másla, cukru a smetany a necháme chvíli povařit. Vaříme do té doby, kdy bude máslo i cukr rozpuštěn. Poté je nutné hrnec nebo kastrol dát rychle pryč z ohně či plotny – zkrátka aby už na směs nepůsobilo žádné teplo. Nadále musíme nalámat tabulku čokolády s vysokým obsahem kakaa. Kousky vložíme do směsi a necháme úplně rozpustit za stálého míchání. Směsici necháme vychladnout a vložíme do lednice.
Směs vyndáme až druhý den, kdy bude vychlazená a ztuhlá. Nyní ze ztuhlé čokoládové směsi odlamujeme kousky, tvoříme z nich pohyby prstů zaoblené „kuličky“ a dáváme na ubrousky, na které položíme to, v čem chceme mít lanýže obalené – v našem případě mandle, kokos nebo kakao. Lanýže jsou nyní hotovy. Skladujte je v chladném prostředí.
Podělte se o Vaše zkušenosti!
Věříme, že Vám byl tento recept na výrobu domácích lanýžových kuliček nápomocen a pokud máte určité připomínky k tématu, jistě je zanechte v komentářích pod článkem.