Dali jste si již někdy v kavárně či restauraci výborné latte macchiato? Chutnalo Vám? A víte vůbec, jak se taková káva vyrábí?
Výroba latte macchiata
Recept na latte je jednoduchý. Nejprve si musíme našlehat mléko, aby nám vznikla nadýchaná pěna. Ta se připraví tak, že se do mléka ve skleničce ponoří kohoutek, či hadička, na horkou páru z kávovaru. Následně se pustí pára. Ta ale nesmí být příliš horká, aby nedošlo v uvaření mléka. Tímto způsobem nám vznikla horká mléčná pěna, která tvoří celou polovinu latte macchiato. Někteří lidé, převážně tedy děti, mají horkou mléčnou pěnu velmi rádi, dokonce ji preferují před samotnou kávou. Další fází je káva. Ta má správně protéci mléčnou pěnou tak, aby se usadila na dně a pěna zůstala nahoře. Někteří kavárníci to ovšem dělají tak, že nejprve do čisté sklenice napustí kávu a mléčnou pěnu na ni nalijí. To je ovšem špatně, protože káva na dně má mít o něco světlejší barvu než ta klasická, čímž tímto způsobem nedocílíme.
V některých kavárnách se ještě na pěnu vyčaruje obrázek a už se latte macchiato nese zákazníkovi. Ten si ji může případně osladit cukrem. K tomu, aby se cukr na dně vysoké sklenice rozpustil, slouží speciální lžičky.
Speciální lžičky na latte
Lžičky na latte mají dlouhou rukojeť, abychom si neopařili prsty a nezašpinili se. Rukojeti mohou být klasicky hladké, ale mohou být také různě spirálovitě stočené. Samotný konec může být kulatý, nebo klasicky kapkovitě protáhlý. Lžičky, jenž jsou z ušlechtilé nerezové oceli, lze bez problémů mít v myčce, což je vítané hlavně v kavárnách, kam chodí velké množství lidí. Lze je také druhotně použít například na zmrzlinové poháry. Lžičky jsou v nabídce v mnoha internetových obchodech, ale nejdeme je i v klasických obchodech a v mnohých hypermarketech, kde jsou v sekci „Kuchyně“. Nejčastěji jsou dostání v baleních po 6 a více kusech.