Vítejte u dalšího článku, ve kterém Vás seznamujeme s různými postupy a návody, díky kterým získáte mnoho užitečných věcí. V tomto článku budete seznámeni s receptem na pampeliškový med „od babičky“ – jedná se tedy o tradiční recept, který koluje z generace na generaci a nyní můžete být i Vy schopni si med z pampelišek jednoduše a správně vytvořit v domácích podmínkách.
Využití pampeliškového medu
Pampeliškový med je hned po včelím medu nejpoužívanějším druhem této sladké pochutiny, která najde své využití nejen jako přísada do různých jídel, ale také jako potravina s léčivými schopnostmi především vnitřních cest, proto se také med používá při nachlazení, chřipce či bolesti v krku. Pojďme se tedy podívat na to, jak krok za krokem pampeliškový med stvořit.
Jak na to?
První věcí, která je pro tento med potřeba, je natrhání kolem tří set pampeliškových květů, které by měly být správně čerstvé – nasbírané před polednem. Doma je nutné květy propláchnout ve vodě, čímž je zbavíme nechtěných parazitů ve formě hmyzu, jež v medu nechceme.
Květy necháme trochu oschnout. Mezitím necháme také vařit cca tři čtvrtě litru vody a spolu se šťávou ze dvou citrónů dáme květy do vroucí vody. Poté opravdu jen chvilku vše povaříme. Šťávu, která se z pampelišek uvolnila, je nutné přibližně na den nechat odloženou v temnu a chladu.
Druhý den se přes plátenko směs přelije. Tím se tedy do hrnce dostane pouze šťáva a nic jiného. Poté do ní přidejte cca kilo a půl cukru. Je nutné vše povařit alespoň 30 minut, než se vše zbarví do karamelového odstínu, nadále zkontrolujte správnou konzistenci. Po uvaření plňte nádobky medem a nechte je víčkem dolů. Skladujte v suchu a temnu.
Přinášíme i video-návod
Na youtube jsme našli i povedený návod. Takže kdo by měl zájem mrněte – http://youtu.be/bs5k8QqTbHY
Věříme, že se Vám tento skvělý recept líbil a pokud již máte nějaké zkušenosti nebo připomínky, jistě je zanechte v komentářích pod článkem.