Plechovky na zavařování s víčkem

Napsal | 12.6.2014

Podzim se kvapem blíží a s ním i čas na různé zavařování a konzervování. Na zahradách se nám hromadí úroda a my nevíme co s ní; tak proč nezkusit ověřenou metodu našich babiček? Zavařování není tak obtížné, jak by se mohlo zdát, a v chladných měsících svou vynaloženou námahu jistě oceníte. A že se vám nedostává nádob? Tak zkuste zavařování do plechovek!

Plechovky?

Ačkoli nejznámějšími nádobami na zavařování jsou v našich končinách jistě známé šroubovací sklenice, na zavařovacích plechovkách není nic zvláštního: hodí se zejména k zavařování masa a různých omáček, které pak můžeme skladovat v lednici nebo je vozit na různé dovolené a výlety pod stan, kde je za chladných večerů jistě oceníte. Potraviny v plechovkách si vždy zachovají svou chuť, dají se snadno ohřívat a mají také vyšší trvanlivost; při správném skladování vám vydrží dlouhé měsíce. Kromě masa můžete zavařovat třeba i různou sterilovanou zeleninu nebo ovoce, v kuchyni se fantazii meze nekladou.

Je z čeho vybírat

Dnes na trhu najdete širokou škálu nejrůznějších zavařovacích plechovek, s objemem od 100 gramů až po jeden kilogram, takže vyhoví každému typu zavařování. Proč své výrobky nezpracovávat hromadně a nepochlubit se s nimi třeba u sousedů nebo příbuzných? Manipulace s plechovkami je velmi snadná a zvládne ji jistě i zavařovací začátečník a výběr víček je také jen na vás – můžete pracovat s klasickými víčky, ke kterým si ovšem připravte ještě otvírák na konzervy, anebo si pořídit víčka se speciálními otvíracími úchyty, ke kterým žádný otvírák nepotřebujete a která otevřete podobně jako plechovky s nápoji z obchodů.

Domácí kvalita

Tak proč se spokojit s konzervami z obchodů, jejichž složení je často pochybné a kvalita potravin téměř nulová? Zavařte si vlastní domácí maso a zeleninu a vychutnejte si svoje kuchařské a pěstitelské umění za dlouhé měsíce. Zavařovací plechovky jsou k tomu ideální!