O tom, že pampeliška je jedna z našich nejrozšířenějších volně rostoucích bylin, asi nemusíme nikoho přesvědčovat. Vždyť louky, lesy i cesty kolem domů lemují už od nepaměti. Věděli jste ale, že z této zcela obyčejné rostliny můžete udělat docela neobyčejný salát? Pokud ne, máte štěstí, neboť v dnešním článku Vám prozradíme, jak na to!
Pampeliškový salát = spousta vitamínů
Než se ale pustíme do vaření, pojďme si říci, proč bychom vlastně měli pampelišku konzumovat. Hned na začátku musíme zdůraznit, že řeč bude o listech pampelišky, nikoliv o žlutých květech, jak si možná někdo mylně myslí. Právě listy obsahují důležité vitamíny, které jsou nezbytné pro náš život – A, B, C i D. Možná Vás překvapí i velký obsah železa. Suma sumárum pomáhají listy pampelišky čistit krev, odplavovat z těla toxiny a podpořit metabolismus.
Recept na salát
Postup je jednoduchý – nasbírejte na zahradě listy ještě nerozkvetlých (mladých) pampelišek. Doma je pak pečlivě omyjte. Následně si na jednu porci nakrájejte asi 3 ředkvičky a ½ čerstvého salátu na tenké proužky. Dejte do misky a přidejte 1 nahrubo nastrouhanou mrkev. Na závěr přihoďte několik pampeliškových listů. Opět zamícháme a přidáme 3-4 lžíce kvašené zeleniny. Před konzumací zalijte 1 kelímkem kysané smetany (zde podle chuti – někdo má rád více, někdo méně). Opět můžete promíchat a salát je na světě.
Dochucovadla
Pokud by byl salát příliš hořký, můžete přidat více smetany, nebo třeba na hrubo nastrouhaný sýr. Samozřejmostí jsou pak bylinky (bazalka, petrželka…). Někdo pro dochucení přidává ještě rajčata, česnek, nebo třeba na tvrdo uvařené vajíčko. Fantazii a chuti se zde meze nekladou.
Zdravá příloha
Na závěr doplníme, že salát z pampeliškových listů je nejlepší na jaře, pro pročištění organismu. Nikdy by ale neměl nahrazovat plnohodnotnou stravu – spíše ho využijete jako přílohu k hlavnímu pokrmu dne, nebo třeba jako osvěžující letní svačinu. Přejeme dobrou chuť!