Vítáme Vás u dalšího článku a dnes přicházíme spíše s odpočinkovým a příjemným tématem. Mnohdy se Vám nevyplatí, nebo si nemůžete dovolit připlatit k dovolené plnou penzi. Nejjednodušším a zároveň nejlevnějším způsobem, jak tuto situaci vyřešit je vzít si jídlo sebou. Jaké potraviny si ale vzít a co chutného se z nich dá uvařit?
Jaké potraviny si nakoupit?
Taková situace jistě již několik z Vás zasáhla! Jedete do Chorvatska a ani za boha se nemůžete rozhodnout, co si sebou vzít. Guláš, Svíčková a Vepřo knedlo zelo není úplně ten nejlepší nápad. No co tedy vzít? Co takhle začít s instantními jídly. Jsou jednoduché na přípravu, levné a chutné. Za nás bychom doporučili hlavně instantní polévky a těstoviny.
Dále bychom doporučovali koupit potraviny podle trvanlivosti! Můžete nakoupit různé konzervy a paštiky, tím rozhodně nic nezkazíte. V dnešní době už jsou na tom konzervy o mnoho lépe a opravdu si pochutnáte. Takže se nebojte toho, že to nebylo k jídlu. Třeba takové hovězí ve vlastní šťávě je naprostá pochoutka.
Další možností, jak si poradit je to, že si doma navaříte například výpečky, dáte si je do sklenic a zavaříte. Jídlo vydrží v tomto stavu opravdu dlouho a bude stále chutné a čerstvé.
Nestůjte celý den u plotny
Určitě nejedete na dovolenou proto, abyste každým dnem stály u plotny, vyvářeli a měli strach, že pokud něco rychle neuděláte, jídlo prostě na celý den nebude. Jednou z možností je to, že si jednou za čas vyrazíte na jídlo například do města. Všude se určitě bude nacházet spousta stánků a restaurací! Proč nevyzkoušet nějakou místní specialitku?
Zkuste také nějaká lehká svačinová jídla s pečivem a zeleninou, tím si práci rozhodně ulehčíte a ocení to i Vaše tělo.
Recepty na cesty
Už Vás opravdu nic nenapadá? Tak to čtěte dále! Připravili jsme si pro Vás jeden z oblíbených, netradičních a chutných receptů, který by se na dovolenou mohl hodit.
Penne ala Balkán
na 4 porce budete potřebovat:
- 1 balení těstovin penne (trubky)
- 1 velký pórek
- 1 balení balkánského sýra (cca 200g)
- 15 – 20 dkg libové anglické slaniny (kdo by chtěl dietnější, může použít šunku)
- trochu oleje
Uvařte si penne a poté ho nechte stranou. Mezitím si omyjte pórek a nakrájejte ho na slabá kolečka nebo půlkolečka, nakrájejte slaninu a na rozehřátou pánev kápněte trochu oleje a orestujte na něm pórek spolu se slaninou (šunkou) cca 4 minuty. Pak směs krátce poduste, aby pórek hezky změkl. Odstavte z plotny a přidejte těstoviny a nastrouhaný balkán.
Jako „fígl“ na závěr přilijte asi deci vody, ve které se těstoviny vařily. Uvidíte, že sýr se krásně rozpustí a bude mít výbornou konzistenci.