Je jen málo potravin, které jsou tak základní pro českou kuchyni jako pravé máslo, a je jen málo lidí, kteří alespoň trochu nekonzumují každý den. Tak proč se spokojit s mraženými másly z obchodů a nezkusit si výrobu másla ve vlastní kuchyni? Jeho příprava je velmi snadná a zvládne ji skoro každý, navíc si můžete být jisti, že po ochutnání vlastnoručně zhotoveného másla nebudete chtít o tom z obchodu už ani slyšet!
Postup přípravy domácího másla
Je mnoho způsobů, jak domácí máslo vyrobit, z nichž většina pochází ještě z dob našich babiček. Pokud máte doma odstředivku nebo toužíte po tlučeném másle, bude postup přípravy o něco náročnější, ti méně vybavení kuchaři si mohou vyrobit domácí máslo z obyčejné smetany ke šlehání.
K přípravě másla tedy budete potřebovat dostatek tučnější smetany ke šlehání (alespoň půl litru), kterou koupíte v každém obchodě. Při vybírání smetany hleďte i na její kvalitu; přirozeně nejlepší je použít smetanu v BIO kvalitě. Další nutností je ponorný kuchyňský mixer a dostatečně velká nádoba na šlehání.
Nalijte smetanu do nádoby a pusťte se do šlehání. Nutností je smetanu přešlehat; nejprve vyšlehejte jednoduchou šlehačku, ale u této fáze se nezastavujte a nechte mixer běžet. Po chvilce se směs začne dělit na samotný tuk a podmáslí, které se hromadí v horní polovině nádoby. Když se vám bude zdát máslo dostatečně tuhé, směs sceďte. Vyšlehané podmáslí však nevylévejte; výborně se hodí do kávy nebo kakaa i na samotné pití. Hrudku másla pak důkladně propláchněte pod studenou vodou a pořádně prohněťte – je důležité ho zbavit posledních zbytků podmáslí, aby si zachovalo co nejlepší hutnost i chuť.
Hotovo! Ochutnáváme
Vaše domácí máslo je hotovo! Ochutnejte ho s chlebem nebo zabalte do potravinářské folie a uchovejte v lednici na příští vaření; gurmáni mohou také ze svého vlastního másla vyrábět různé speciality. Zkuste do másla přimíchat například bylinky nebo česnek a vyzkoušejte nové máslové varianty; s vaším domácím máslem si jistě vždy pochutnáte.